InstagramYouTube
9.310

Telegraaf Reiskrant Redactioneel Artikel Skichalets.nl

Bekijk hier het originele artikel uit de Telegraaf Reiskrant

HET WINTERSPORTOORD LA TANIA OOGT ALS ELK ANDER FRANS WINTERSPORTOORD: enigszins gedateerde flatgebouwen rond het centrale ’plein’ waar de pistes uitkomen. Maar er achter, op de hellingen langs de pistes, bepalen tal van grote chalets het beeld. De Reiskrant verbleef in een zogenaamd ’catered chalet’, waarbij je je voor en na het skiën geen zorgen hoeft te maken over je natje en je droogje.

Na een soepele avondvlucht staat op het vliegveld van Genève een taxibusje klaar om ons naar de Franse Alpen te brengen. Toch is het al middernacht als we eindelijk aankomen bij het vrijstaande chalet in La Tania, één van de dorpen in het skigebied Les Trois Vallées, het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Zouden de gastheer en -vrouw nog wel wakker zijn?

Onze chaletstaf is niet alleen wakker gebleven, maar heeft de champagne en hapjes al klaar staan. Het is alweer het derde winterseizoen voor Wim Veneklaas (55) en zijn vrouw Tiny. In de zomer werken ze op een camping in het zuiden van Frankrijk. En in de winter verzorgen ze met veel liefde skiërs, met een uitgebreid ontbijt voor de lange dag en een gevarieerd diner als iedereen vermoeid weer van de pistes afkomt. De twee zijn geen vreemden in het verzorgen van gasten; ze komen uit de horecawereld. “We hebben 25 jaar lang bij een conferentiecentrum gewerkt”, legt Friese Tiny uit. „Wim stuurde als chef-kok de keuken aan. Tot de kinderen groot waren en het tijd werd voor wat anders. Als een soort interim-managers hebben we in Nederland en in Europa verschillende projecten gedaan. Zo hebben we in Frankrijk geholpen een hotel door te starten. Tot we in Spanje op een camping terecht kwamen. Dat beviel ons wel. Maar dat was de zomer, toen moesten we nog wat in de winter hebben. En zo hebben we het eerste jaar in Portes de Soleil gewerkt, in een chalet voor meer dan 20 personen. We kregen veel vrijheid, en vonden het erg leuk om te doen.”

Maar vergis je niet, zegt Wim: “Het is zeven dagen per week werken, maandenlang. En dat is best vermoeiend, maar je stelt je er op in. Je moet dus wel weten waar je aan begint. Je kunt niet even gaan skiën, want dan kom je in de knoei.” “Is het niet grappig als je weet dat Wim niet eens kan skiën”, lacht Tiny. En dat terwijl we uitzicht hebben op de piste en een skilift bijna recht over het dak loopt… Wim is de kok en Tiny doe de rest, zo zegt ze. “Wat wij leuk vinden is het omgaan met telkens weer andere mensen. Heel gezellig. Als ons ’s avonds wel eens gevraagd wordt om aan te schuiven, is dat de sjeu van je werk. Maar je moet zeker momenten voor jezelf pakken. Want vier maanden is net mooi.” Vooral voor Wim is het een uitdaging, zo vertelt hij. „Ik wil graag met verse producten werken en maak me er niet makkelijk vanaf door zeven dagen per week ovengerechten te serveren. Mensen komen hier in het catered chalet voor gezelligheid en lekker eten. Daar moet je als ‘chaletboy’ en ‘chaletgirl’ dus wel iets voor doen.”

Intussen hebben wij de skipistes ontdekt en dat betekent eindeloos skiën in een enorm gebied. Je hoeft je in La Tania, ofwel het Berenhol, de naam die het gebied gekregen heeft doordat het omsloten is door bossen, zeker niet te vervelen. En iedere avond staan Tiny en Wim met hun gezelligheid en heerlijke eten je op te wachten. Wat een feest om zo verwend te worden en je niet druk te hoeven maken om boodschappen, recepten en de schoonmaak. Gewoon lekker genieten en over je heen laten komen… Vakantie dus!

 

Waarom Skichalets.nl?

 • Al 25 jaar catered chalet specialist
 • Alleen in de beste en sneeuwzekere skigebieden
 • Van eenvoudig ingerichte chalets tot luxe met jacuzzi
 • Ideaal met kinderen: kindermenu’s, eerder eten etc.
 • Onze eigen chalets; we kennen alle ins en outs
 • Betaalbaar door de vele inbegrepen extra’s
 • Voor ieder budget een skichalet
 • Op jouw verzoek bij aankomst je skipas en skimateriaal
 • Ook chalets met diner in restaurant
 • Ook per kamer en enkele dagen te boeken
 • Als enige catered chalet specialist in NL lid van de SGR
 • Uitgeroepen tot: “Beste wintersportorganisatie”

Onze favoriete landen